Buka dhe vlerat ushqyese 

Karbohidratet janë shpesh të larta në listën e ushqimeve që njerëzit pëlqejnë të kenë në dietat e tyre dhe buka mund të jetë në krye të listës kundër karbohidrateve. Po, buka përmban karbohidrate, por si të gjitha karbohidratet, ato mund të jenë pjesë e një diete të shëndetshme (nëse nuk keni një alergji aktuale ndaj grurit ose glutenit).

Udhëzimet dietike 2020-2025 për amerikanët rekomandojnë që 45%-65% e kalorive tuaja ditore të vijnë nga karbohidratet.

Drithërat integrale japin fibra, vitamina dhe minerale të dobishme. Plus, drithërat kanë më pak gjasa të shkaktojnë rritje të sheqerit në gjak (në sajë të fibrave) dhe mund t’ju mbajnë më të ngopur, pasi fibrave u duhet më shumë kohë për t’u tretur.

Ne kete artikull Pasticeri Lika ndan me ju disa nga llojet e bukeve dhe cilesite e tyre ushqimore:

  1. Bukë me drithëra

Një përmbledhje e vitit 2021 në Food Science & Nutrition sugjeron që drithrat rrisin vlerat  ushqyese  duke përfshirë disa lloje vitaminash dhe minerale si dhe rrisin vetitë e tyre antioksiduese.

  1. Bukë integrale

Ndonëse nuk është aq elegante sa disa nga bukët e tjera, buka integrale është një klasik i shëndetshëm.

Në rastë se zgjidhni të konsumoni kë llojë buke, Pasticeri Lika ju sygjeron të kontrolloni përmbajtjen e sheqerit dhe natriumit. Udhëzimet dietike 2020-2025 për amerikanët rekomandojnë jo më shumë se 2,300 miligramë natrium në ditë  dhe më pak se 10% të kalorive tuaja të vijnë nga sheqeri i shtuar.

  1. Bukë e zënë me brumë të thartë

Brumi i thartë bëhet duke fermentuar miellin dhe ujin në vend që të përdoret maja. Procesi i fermentimit mund të bëjë disa lëndë ushqyese më të disponueshme në bukë. Zakonisht nuk ka as sheqer të shtuar. Brumi i thartë duket se ka përfitime shëndetësore përtej sigurimit të energjisë nga karbohidratet. Nga kerkimet e bera eshte zbuluar nga nje studim i vitit 2021 në Ekologji, Mikrobiologji dhe Sëmundje Infektive sugjeron se brumi i thartë ka mikrobiomën e vet – duke përfshirë bakteret “të mira” – dhe se kur e hamë atë, ai mund të ndikojë në mikrobiomën tonë të zorrëve, duke çuar në tretje më të mirë. Dhe kur bëhet me drithëra të plota, buka e thartë mund të rrisë sheqerin në gjak më pak se bukët e tjera me drithëra të plota, sipas një rishikimi editorial të vitit 2020 në Kërkimet Klinike dhe Eksperimentale të Aging.

  1. Bukë me fara

Farat janë disa nga ushqimet më me vlera ushqimore që mund të hani. Ato kanë shumë lëndë ushqyese, duke përfshirë fibra, proteina, yndyrna të shëndetshme, vitamina, minerale dhe antioksidantë. Ato kanë treguar gjithashtu se ndihmojnë në uljen e kolesterolit dhe luajnë një rol në luftimin e diabetit dhe kancerit, sipas një rishikimi të vitit 2022 në Molecules. Pasticeri Lika ju sygjeron se nëse jeni duke blerë bukë me fara, duhet të kontrolloni për t’u siguruar që është bërë me drithëra të plota.